Annons
Nyheter

Obama lanserar miljöplan mot kolet

USA kan för första gången införa begränsningar för kraftverksutsläpp i en ambitiös klimatstrategi som läggs fram i Vita huset i morgon. Kolkraft ska steg för steg ersättas av andra energikällor, men förslaget möter ett stort motstånd bland republikaner och mäktig kolindustri.(TT)
Publicerad 2 augusti 2015

President Barack Obama vill bli ihågkommen som grönare än sina föregångare. Han har gett miljömyndigheten EPA (Environmental Protection Agency) i uppdrag att ordentligt skärpa utläppsreglerna.

Uppdaterad miljöpolitik

Annons

Målsättningen i deras färdiga förslag är att minska utsläppen med 32 procent fram till år 2030 från 2005 års nivåer, rapporterar The Wall Street Journal. Det är en tydlig markering för en förändrad amerikansk miljöpolitik.

””

Republikaner kritiska

Republikaner - tillsammans med kolindustrin och guvernörer från stater som till stora delar är beroende av kol för sin försörjning - motsätter sig förslaget och kommer troligen att strida mot det domstolsvägen. De anser att det är dyrt och ohållbart.

Motståndet är dock väntat och en myndighetskälla säger till The Wall Street Journal att kritikerna inte ens tittat på förslaget innan påhoppen började.

Kolkraften står för nästan 40 procent av USA:s elproduktion, men är den smutsigaste av de större energikällorna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons