Annons
Nyheter

Oljan och Kina spökar för börsbolag

Klart lägre vinster för flera verkstadsjättar. Också aktieutdelningarna överraskade i många fall negativt. De svenska storbolagen hade en tuff avslutning på fjolåret, visar en sammanställning.(TT)
Publicerad 7 februari 2016
””

Oljepriset och den svagare utvecklingen i Kina spökar för många av Sveriges stora exportbolag. Medan ett lågt oljepris är positivt för många konsumentorienterade företag, är det direkt dåligt för tyngre industri.

””

Men å andra sidan skapar det lägre oljepriset utrymme för mer konsumtion när oljenotan sjunker.

””
Annons

Sandvik har en hel del kunder i oljesektorn. Vd Björn Rosengren ser samma mönster.

””

Även en annan av de större svenska verkstadskoncernerna, Alfa Laval, märker av en klart dämpad efterfrågan från kunderna i olje- och gasindustrin.

Också finanssektorn påverkas. SEB har cirka 30 miljarder kronor utlånat till över 50 bolag inom oljesektorn.

””

Oljeprisraset är relaterat till den svagare ekonomiska utvecklingen i Kina, som också påverkar de svenska börsjättarna negativt.

””

SKF märker också av omställningen i den kinesiska ekonomin.

””

Om man däremot som byggsektorn håller sig borta från olja och Kina går det bättre.

””

Bilden blir med andra ord spretig. Enligt aktieanalytikern Peter Malmqvist så visar en sammanställning av börsrapporterna en i det närmaste oförändrad vinstutveckling om man rensar bort extremerna. Men att vinsterna för andra kvartalet i rad i snitt landar sämre än prognoserna tillsammans med ett fortsatt oroligt världsläge gör att osäkerheten på börsen lär fortsätta, tror Malmqvist.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons