Annons
Nyheter

Omstridd kemikalieskatt införs i dag

Elektronik- och dataspelsbranschen är orolig för att kunderna ska svika butikerna för e-handel när en ny kemikalieskatt införs i dag. Skatten är ett incitament för att bli av med skadliga kemikalier i samhället. Den nya skatten gäller miljöpåverkande flamskydd i elektronik.(TT)
Publicerad 1 juli 2017

Den nya skatten gäller miljöpåverkande flamskydd i elektronik. Det ska minska kemikalierna i produktionen genom att ge skattereducering för produkter med mer miljövänliga flamskyddsalternativ.

Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen är orolig att priset på bland annat spelkonsoler kommer att höjas kraftigt nu.

””
Annons

Han vill hellre se att Sverige skulle driva frågan via EU.

Extra avgift i Sverige

Skatten beräknas på varornas vikt. För en mobiltelefon handlar det om ett par tior, och en mikrovågsugn blir ett par hundra kronor dyrare när vitvaror beskattas med åtta kronor per kilo och övrig elektronik med 120 kronor per kilo. Per Strömbäck beräknar att en spelkonsol kan bli upp till 400 kronor dyrare med moms och administration.

””

TT: Kan det inte finnas konsumenter som vill ha produkter med mindre kemikalier också?

””

Kan ha negativa effekter

Per Strömbäck är också orolig för att den digitala kompetensen ska minska i Sverige.

””

Naturskyddsföreningen som har talat för att en kemikalieskatt ska införas beskriver flamskyddande medlen som både miljö- och hälsofarliga. De skriver i ett pressmeddelande att forskning visar att flamskyddsmedel kan ansamlas i kroppen, och en del av dem kan vara måttligt cancerogena, reproduktionsstörande eller kunna ha negativa effekter på kroppens och hjärnans utveckling.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons