Annons
Nyheter

Piratmarknaden stor som droghandeln

Piratkopiering håvar in lika mycket pengar som droghandeln. Pengarna går ofta till att finansiera annan kriminell verksamhet. - Det finns piratkopierade lyxartiklar och bananer, säger Peter Hedin på Patent- och registreringsverket.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

En äkta Gucci-väska kostar runt 16 000 kronor, vilket är mycket pengar för de flesta. Då kan det vara lockande att köpa en kopia i stället.

””

Världens piratkopiering är utbredd och varje år omsätter den 4 000 miljarder kronor. Det är lika mycket pengar som den illegala handeln med droger omsätter, enligt en rapport från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och EU:s immaterialrättsmyndighet (EUIPO).

Annons

Bara i Sverige förlorar företag flera miljarder kronor varje år till följd av piratmarknaden. Men de förlorade pengarna är inte det enda problemet.

Kan vara farliga

””

På ett år beslagtar Tullverket uppemot 100 000 piratkopierade artiklar: skor, leksaker, barnkläder, rakhyvlar och elektronik. Det mesta kommer från Kina, men även Indien och Pakistan.

””

Piratkopiorna är ett växande problem. I Europa finns det flera fall där man beslagit tusentals skor - vilket innebär att skorna massproduceras av väletablerade fabriker, enligt Holgersson.

På senare år har det blivit svårare för Tullverket att avgöra vad som är kopior.

””

Banankopior

Det förekommer också "piratkopierade" livsmedel. Tullverket har till exempel upptäckt oxfilé som egentligen är kött från åsna.

””

Att sälja piratkopierade varor är brottsligt och kan ge upp till två års fängelse med dagsböter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons