Annons
Nyheter

Putin lockar med skrotat embargo

Ryssland överväger att göra undantag för Grekland vad gäller det ryska embargot mot jordbruksprodukter från EU. Erbjudandet kommer i samband med Greklands premiärminister Alexis Tsipras Moskva-besök. Tsipras, av vana trogen utan slips, såg avslappnad ut då han mötte Putin.(TT)
Publicerad 8 april 2015

Tsipras, av vana trogen utan slips, såg avslappnad ut då han mötte Putin. Han hade då hunnit lägga en krans vid den okända soldatens grav.

Till medier på plats förklarade Tsipras att han såg relationen mellan det ryska och det grekiska folket som djup och bestående.

””
Annons

Förslag på torsdag

Samtidigt rapporterade byråer att Ryssland överväger att ta bort embargot mot import av jordbruksprodukter från Grekland.

””

Enligt Rysslands ekonomiminister Alexej Uljukajev kommer ett ryskt förslag till nya importregler för grekiska produkter att läggas fram på torsdagen, rapporterar Reuters.

Ryssland införde ett ettårigt embargo mot jordbruksprodukter från EU, USA, Australien, Kanada och Norge den 7 augusti i fjol, som svar på skärpta sanktioner mot Ryssland för Ukrainakonflikten.

Tsipras har inför avresan till Moskva kallat EU:s sanktioner mot Ryssland för en återvändsgränd och skadliga för grekisk ekonomi.

Medieuppgifter om att Tsipras och Putin skulle försöka göra upp om nödlån till det konkursmässiga eurolandet Grekland har inför mötet tillbakavisats av båda regeringar.

Putin har tidigare använt lån för att köpa stöd från andra länders regeringar. Bland annat lånade Moskva ut 3 miljarder dollar till Ukraina i december 2013, sedan landets dåvarande regering avbrutit samtalen om ett samarbetsavtal med EU.

Grekland, med de högsta inhemska gaspriserna i EU, har redan en rabatt på 15 procent på rysk gas. Denna rabatt kan enligt mediespekulationer inför Tsipras möte med Putin komma att höjas.

Veto mot sanktioner

I utbyte mot skrotat embargo på grekiska jordbruksvaror och mer gasrabatter skulle Grekland kunna gå från att vara en bromskloss när det gäller EU:s sanktioner mot Ryssland till att aktivt lägga in sitt veto.

Annons

Ett rysk-grekiskt samarbete kring en ny gasledning från Ryssland, via Turkiet, är en annan fråga som väntas bli diskuterat på mötet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons