GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen höjer bensinskatten

Regeringen vill höja bensinskatten med 44 öre per liter 2016. Därmed gör Socialdemokraterna en helomvändning i frågan. I valrörelsen ville S inte höja bensinskatten.(TT)
Publicerad 27 mars 2015
Regeringen vill höja bensinskatten med 44 öre per liter 2016. Därmed gör Socialdemokraterna en helomvändning i frågan. I valrörelsen ville S inte höja bensinskatten. Socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson har två skäl till att hon nu, et
Regeringen vill höja bensinskatten med 44 öre per liter 2016. Därmed gör Socialdemokraterna en helomvändning i frågan. I valrörelsen ville S inte höja bensinskatten. Socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson har två skäl till att hon nu, et

I valrörelsen ville S inte höja bensinskatten. Socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson har två skäl till att hon nu, ett halvår senare, ändå lägger fram ett sådant förslag:

””

Regeringen föreslår att energiskatten på bensin höjs med 44 öre litern, och på diesel med 48 öre. Enligt vice finansminister Per Bolund (MP) innebär det att bensinen blir ungefär 50 kronor dyrare i månaden för de allra flesta privatbilisterna.

Ökade intäkter

Energi- och koldioxidskatterna ska i fortsättningen höjas i takt med utvecklingen av BNP. För att höjningarna inte ska slå mot jord- och skogsbruket ska de näringarna kompenseras fullt ut för höjningen av energiskatten på diesel.

Sammantaget ska höjda energiskatter öka statens skatteintäkter med 4,1 miljarder 2016.

Den 1 augusti vill regeringen ta det första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Det är en av regeringens viktigaste finansieringskällor och väntas stärka statskassan med cirka 5,5 miljarder kronor i år. Nästa år tas ytterligare steg, vilket ger inkomster på 15,8 miljarder kronor. 2017 och 2018 ligger inkomstförstärkningen på runt 18 miljarder kronor.

Sedan tidigare har regeringen aviserat att den vill sänka rotavdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden 2016. Nu föreslås också att rut-avdraget halveras till 25 000 kronor för alla under 65 år. Rut-avdraget för läxhjälp försvinner redan i år.

Regeringen föreslår även höjd skatt på sparande på investeringssparkonto samt i kapitalförsäkring. Höjningarna beräknas öka skatteintäkterna med två miljarder kronor 2016.

Hitta finansiering

Finansministern motiverar skattehöjningarna med att behoven är stora, liksom underskotten i statsfinanserna:

””
””

Höjda inkomstskatter för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden fanns inte med i fredagens presentation, men de gick ut på remiss redan i höstas, innan regeringens budget röstades ned.

””

Däremot blir det ingen bankskatt nästa år, eftersom regeringens förslag verkar bryta mot EU:s statsstödsregler. Regeringen försöker därför hitta en ny modell för hur en skatt kan konstrueras.

Tummen ned

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag är bekymrad över regeringens besked.

””

Centerns talesperson Emil Källström ser också allvarligt på det.

””

I sak anser han att beskedet att återställa arbetsgivaravgifterna för unga är allvarligast.

TT