Annons
Nyheter

Räntesignal från Riksbanken välkomnas

Riksbanken står fast vid sin expansiva penningpolitik, men några fler räntesänkningar på kort sikt tror banken inte längre på. Bedömare tolkar det som en signal om en svängning i penningpolitiken. - Äntligen, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Det går bra för svensk ekonomi med en god tillväxt och en inflation som närmar sig Riksbankens mål på 2 procent, summerar riksbankschefen Stefan Ingves läget. Han anser att bankens politik har bidragit till den starka konjunkturen. Samtidigt säger han att det är alldeles för tidigt att dra åt bromsen.

””

Expansiv penningpolitik

Annons

I stort sett står Riksbanken fast vid den bedömning som banken gjorde i april, vid det senaste räntebeskedet. Det innebär att räntan ligger kvar på minus 0,50 procent och att en första höjning väntas först i mitten av nästa år. Köpen av statsobligationer fortsätter också i den takt som tidigare meddelats.

En av de justeringar som Riksbanken dock gör är att sannolikheten för en ytterligare sänkning av styrräntan tas bort från prognosen. Bakgrunden till det är, enligt Stefan Ingves, dels att inflationen varit högre än väntat under den senaste tiden, dels att situationen i världsekonomin bedöms som mer stabil.

””

Väntat besked

Riksbankens besked var väntat men icke desto mindre välkommet, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

””
””

Enligt Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, är signalen ett sätt för Riksbanken att på ett balanserat sätt ta sig ur den rådande situationen. Men både hon och Robert Bergqvist konstaterar att vi ännu inte ser slutet på den expansiva penningpolitiken.

Stänger inte dörren

Stefan Ingves vill inte säga att han helt stänger dörren för fler räntesänkningar. Vid behov är det fortfarande ett verktyg banken kan ta till, enligt honom.

Han upprepar flera gånger att det är alldeles för tidigt att strama åt penningpolitiken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons