Annons
Nyheter

Riskkapitalister åker på skattesmäll

Uppemot 500 miljoner kronor plus skattetillägg på cirka 160 miljoner. Flera riskkapitalister med IK-grundaren Björn Savén i spetsen åker på däng i nya skattedomar. Skatteverkets jakt på riskkapitalisterna har varit en följetong i domstolarna under de senaste åren.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

Skatteverkets jakt på riskkapitalisterna har varit en följetong i domstolarna under de senaste åren. Myndigheten har oftast förlorat, fast på senare tid har lyckan vänt.

Orsaken är att Skatteverket bytt taktik. Inriktningen är att rådgivarna på riskkapitalbolagen ska beskattas för tjänsteinkomst enligt de så kallade fåmansföretagarreglerna (3:12-reglerna). Härom sistens fick Skatteverket i flera fall rätt mot personerna kring riskkapitalbolagen Nordic Capital, Altor och Triton med flera.

Annons

I tisdag fick myndigheten rätt i ännu ett mål i förvaltningsrätten i Stockholm, den här gången mot rådgivarna som jobbar för IK Investment Partners.

Men det är inte över än.

””

I IK:s fall hade rådgivarna inte betalat någonting alls i skatt från vinsterna på fonderna. I och med Skatteverkets framgång i rätten påförs riskkapitalisterna nu uppemot en halv miljard kronor i skatt plus 160 miljoner i skattetillägg för att ha lämnat oriktig uppgift, enligt Tomas Algotsson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons