Annons
Nyheter

Rysslandsfonder backade första halvåret

Många svenska fondsparare kan se tillbaka på ett ganska bra halvår. Bland vinnarna finns Sverigefonder medan energi- och Rysslandsfonder finns på förlorarsidan. Under årets sex första månader är uppgången ungefär 5 procent i genomsnitt för fonder som är öppna för svenska småsparare.(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Under årets sex första månader är uppgången ungefär 5 procent i genomsnitt för fonder som är öppna för svenska småsparare. För aktiefonder är uppgången cirka 7 procent.

””

Här skiljer sig 2017 åt jämfört med samma tidpunkt förra året. Då hade det första halvåret börjat svagt och vid halvårsskiftet låg aktiefonderna i princip runt nollan i avkastning räknat från årsskiftet 2015/2016. Men därefter hämtade sig aktiefonderna och när helåret 2016 summerades hade de hoppat upp ungefär 12 procent.

””
Annons

Oljepriset påverkar

Hittills i år har Sverigefonderna stigit med 11 procent, vilket är i nivå med hur börsen gått. När det gäller enskilda fonder nämner Lindmark specifikt Rysslandsfonder som förra året var vinnare - men som hittills i år är förlorare.

””

Även USA-fonderna har haft det förhållandevis kämpigt under halvåret och har i genomsnitt stigit med 2 procent.

””

Kapital till Europa

Enligt Carl-Henrik Söderberg har också den politiska osäkerheten i Europa minskat. Både presidentvalet i Frankrike och parlamentsvalet i Nederländerna är passerade.

””

När det gäller branscher sticker IT-fonder ut, uppgången för dessa är 12 procent.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons