Annons
Nyheter

Hätska utspel om TTIP-avtal

Är det jättelika och omtvistade frihandelsavtalet TTIP, mellan USA och EU, i farozonen? Eller är kritiska varningar - bland annat från Frankrikes president - och läckor en del av förhandlingsspelet?(TT)
Publicerad 3 maj 2016

"Så som det ser ut i dag" skulle Frankrike avvisa avtalet, dundrade president François Hollande på en politisk konferens på tisdagen.

””

Ovilja?

Annons

Utspelet kom bara timmar efter att den handelsansvarige tyske statssekreteraren Matthias Fekl sagt till fransk radio att förhandlingarna riskerar att stoppas på grund av USA:s ovilja att kompromissa.

””
””

EU:s handelskommissionär, svenska Cecilia Malmström, vill inte kommentera de franska utspelen.

Men på tisdagen, efter att miljöorganisationen Greenpeace publicerat läckta dokument som organisationen sade visar att TTIP hotar klimatet, miljön och konsumentsäkerheten, svarade Malmström med ett blogginlägg:

"Inget handelsavtal som EU ingår kommer någonsin sänka nivån för konsumentskydd, livsmedelssäkerhet eller miljön", skrev hon.

Ja krävs från alla 28

Enligt Greenpeace hotar Washington med att blockera exportlättnader för den europeiska bilindustrin, i syfte att få EU att importera mer jordbruksprodukter från USA. Men Malmström understryker att de läckta dokumenten speglar respektive sidas förhandlingsposition, inte någon färdig uppgörelse. Och USA:s handelsansvarige Michael Froman säger i ett uttalande att tolkningen av dokumenten verkar "vilseledande i bästa fall och helt fel i värsta fall".

Jätteavtalet måste godkännas av EU:s alla 28 medlemsländer. Bryssel och Washington hoppas få TTIP i hamn under 2016, eftersom Barack Obama lämnar presidentposten efter årsskiftet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons