Annons
Nyheter

Siemens stämmer bolag och ryska staten

Siemens stämmer sitt eget ryska samriskbolag för att ha levererat gasturbiner till den av Rysslands annekterade Krimhalvön i Ukraina, trots att Ryssland har belagts med sanktioner av EU. Siemens har även stämt det ryska statliga bolag som köpte gasturbinerna.(TT)
Publicerad 11 juli 2017

Siemens stämmer sitt eget ryska samriskbolag för att ha levererat gasturbiner till den av Rysslands annekterade Krimhalvön i Ukraina, trots att Ryssland har belagts med sanktioner av EU.

Siemens har även stämt det ryska statliga bolag som köpte gasturbinerna.

Annons

Det visar domstolshandlingar som Reuters har tagit del av. I dokumentet har samriskbolaget identifierats som Siemens Gas Turbine Technologies baserat i S:t Petersburg, där tyska Siemens-koncernen äger en majoritetsandel. Den ryska köparen har identifierats som statliga Technopromexport.

Nyligen avslöjade Reuters att ett delägt bolag till Siemens levererade gasturbiner till Krim, där det byggs två kraftverk. Siemens uppgav på måndagen att minst två av deras gasturbiner "mot deras vilja" har transporterats från Ryssland till Krim.

Rysslands energiminister Alexander Novak sade vid en konferens i Istanbul att byggandet av kraftverken kommer att genomföras och att ett av dem ska kunna tas i bruk under det första kvartalet 2018.

En talesperson för Tysklands finansdepartement har tidigare sagt att det är Siemens ansvar att se till att exportlagar och sanktioner följs.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons