Annons
Nyheter

SJ-utmanare fortsätter blöda

Trots kraftigt ökade intäkter gjorde tågbolaget MTR Express en ny, tung förlust i fjol. En av orsakerna är att bolaget inte får sälja biljetter via SJ:s hemsida, hävdar vd Mats Johannesson. - De aktörer som utesluts får väldigt höga marknadsföringskostnader, säger Johannesson till TT.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018
””

Tidigare i år anmälde han den statliga huvudrivalen till Konkurrensverket, som nu utreder om SJ missbrukar sin dominerande ställning. Men helst skulle Johannesson se att regeringen trädde in och tvingade SJ att öppna sin plattform.

””

Åt rätt håll

Annons

MTR Express trafikerar sedan våren 2015 sträckan Stockholm-Göteborg, och resenärerna strömmar till: Intäkterna växte i fjol med 25 procent jämfört med 2016 och närmade sig en kvarts miljard, visar årsredovisningen.

””

Men kostnaderna är alltjämt större än intäkterna. Efter finansiella poster blev resultatet en förlust på 94 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 118 miljoner kronor året före.

På frågan om när det blir vinst svarar Johannesson att hans fokus just nu är att MTR Express ska bli "kassaflödespositivt", det vill säga att den löpande verksamhetens inkomster ska vara större än utgifterna.

””

Fler linjer

Nästa år börjar bolaget även att trafikera sträckan mellan Göteborg och Halmstad med stopp i Varberg och Falkenberg, dock bara under sommaren. Men MTR vill in på fler fjärrtågslinjer och det finns, enligt Johannesson, "en handfull" sträckor som är intressanta. Vilka dessa är vill han inte säga i dag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons