Annons
Nyheter

Sophämtare strejkar - Stockholm letar krisplan

Ett gryningsmöte på torsdag ska avgöra framtiden för Stockholms sopstrejk. Samtidigt undersöker staden vilken krisplan man ska följa om konflikten fortsätter. I dagsläget är det ett 20-tal olika bolag som sköter avfallshanteringen i Stockholm.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

I dagsläget är det ett 20-tal olika bolag som sköter avfallshanteringen i Stockholm. När ett hundratal sophämtare på Reno Norden gick ut i strejk på onsdagen innebär det stopp i sophämtningen för alla stockholmare som har sophämtning i säck och kärl i områdena Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta, Rinkeby, Bromma, Älvsjö, Vantör, Kungsholmen, Vasastan och Östermalm.

Men Stockholms stad kan inte uppge hur många hushåll det handlar om totalt.

””
Annons

Lönefråga

Konflikten handlar i första hand om hur lönerna ska sättas efter den 1 oktober, då Reno Norden och Suez blir ensamma entreprenörer i staden.

””

Under eftermiddagen hölls möten mellan Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp. Sophämtarna har nu ett antal olika förslag att ta ställning till och beslut ska tas vid ett möte klockan 05 på torsdag morgon, innan skiftet börjar.

””

Containrar

Om konflikten fortsätter kan staden sätta ut containrar där stockholmarna får lämna sina sopor. Om inte Reno Norden kan sätta in ny personal, eller lösa konflikten finns även alternativet att ta in andra entreprenörer. Dock kompliceras det alternativet av att de nycklar som används till portar och soprum ofta inte är märkta. Staden har velat få till en nyckelinventering, vilket sophämtarna motsatt sig.

””

TT har sökt Reno Nordens vd för en kommentar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons