Annons
Nyheter

Starkt kvartal för börsen

Stockholmsbörsen har ett historiskt starkt kvartal bakom sig, vilket fått en del bedömares varningsklockor att börja ringa. Experter råder spararna att minska andelen aktier och placera i blandfonder för att stå bättre rustade om börsen vänder nedåt. Stockholmsbörsen går som tåget.(TT)
Publicerad 1 april 2015

Stockholmsbörsen går som tåget. Förra året steg OMXS-index med runt tolv procent och under det första kvartalet steg index med uppemot 15 procent. Det placerar Stockholmsbörsen bland de bästa börserna i världen. Men Köpenhamnsbörsen har stigit nästan dubbelt så mycket. Även börserna i Helsingfors, Frankfurt och Paris har gått bättre hittills i år.

Börsbubbla?

Annons

De extremt låga räntorna har gjort det svårt att hitta alternativa placeringar som ger bättre avkastning än aktier. Men det saknas inte bedömare som nu ser tecken på en börsbubbla. Finansanalytikern Peter Malmqvist har nyligen varnat för att börsen är högt värderad och att "alla överhettningssignaler blinkar överallt".

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, håller med om att värderingarna är höga men är inte beredd att kalla det en bubbla.

””

Hon menar att det finns saker som talar för att värderingarna ska komma upp och att vi inte står inför en stor börsnedgång.

Sprid riskerna

””

Maria Landeborn anser precis som andra experter TT talar med att sparare som har pengar placerade på börsen bör överväga att dra ned på andelen aktier och sprida ut riskerna genom att till exempel placera mer i blandfonder.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons