Annons
Nyheter

Från Vita huset till fabriksgolvet

Först ett samtal på tu man hand med president Donald Trump - sedan provkörning av en ny lastbilsmodell. - Jag tar med mig en positiv känsla, trots oron för handeln, säger statsminister Stefan Löfven (S) om sitt besök i USA.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Dagen efter det uppmärksammade mötet i Vita huset gav sig Löfven ut på Marylands vägar. Han tittade på fantasieggande forskningslabb på Astra Zenecas dotterbolag Medimmune i Gaithersburg och stod på fabriksgolvet på Volvo Group Trucks i Hagerstown. Men visiterna skedde i skuggan av oro för Trumps aviserade chockhöjning av tullavgifterna på stål (25 procent) och aluminium (10 procent).

Attackera tillsammans

””
Annons

TT: Hur ser du på ståltullsfrågan i dag, efter att EU kritiserat planerna ytterligare?

””

Vita huset väntas komma med ett definitivt besked om tullarna senare i veckan. I nuläget är det bara känt att Mexiko och Kanada kan komma att undantas från dem, om omförhandlingen av frihandelsavtalet Nafta - som USA har tagit initiativ till - färdigställs.

Trots handelsdiskussionen beskriver statsministern sitt USA-besök som en framgång. Han understryker det positiva i att relationerna mellan länderna stärks ytterligare, och säger att han vill sjösätta flera samarbeten, både ekonomiska och säkerhetspolitiska.

””

Hundratusentals jobb

Stefan Löfven fick också mycket beröm av president Trump, både för Sveriges säkerhetspolitiska insatser i bland annat Nordkorea och för landets "fantastiska näringsliv".

En grupp näringslivshöjdare var med på mötet i Ovala rummet och berättade bland annat om Sveriges jobbskapande investeringar i USA. Enligt en färsk rapport från Sveriges USA-ambassad skapar svenska bolag 360 000 jobb i USA och närmare en miljon arbetstillfällen indirekt.

På Volvoanläggningen stod det klart att det också är vissa värderingar som exporteras. Företrädare för fack och HR-avdelningar berättade om omfattande satsningar på utveckling och vidareutbildning av arbetare - något som inte är helt vanligt i USA.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons