Annons
Nyheter

Stigande valfeber i Grekland

På grekisk tv rullar domedagsliknande kampanjfilmer för både ja- och nejsidan. De båda kampanjerna har drastiskt olika syn på konsekvenserna av ett ja eller nej vid söndagens folkomröstning om de internationella långivarnas bud, Vad handlar söndagens grekiska val egentligen om?(TT)
Publicerad 3 juli 2015

Vad handlar söndagens grekiska val egentligen om? Många greker ställer sig den frågan nu när folkomröstningen närmar sig. Officiellt tar grekerna ställning till de förslag om en överenskommelse som internationella långivare lämnade till det konkursmässiga Grekland för en vecka sedan, men många ser omröstningen som ett ja eller nej till euron. Andra ser den som en möjlighet att fälla den sittande vänsterregeringen eftersom flera företrädare, bland dem finansminister Yanis Varoufakis, sagt att de inte kan fortsätta om grekerna säger ja till långivarnas krav.

Tonläget mellan de båda lägren har ökat markant de senaste dagarna och Greklands premiärminister Alexis Tsipras är mycket tydlig med att han förordar en nej-röst. "Att rösta nej till en lösning som inte är hållbar betyder inte att rösta nej till Europa. Det betyder att kräva en realistisk lösning", twittrar Tsipras.

Annons

I en reklamfilm på grekisk tv som ja-sidan ligger bakom, visas ett antal filmsekvenser där Tsipras lovar saker han inte kunnat hålla - bland annat att kapitalkontroller inte kommer ske och att en omröstning ska undvikas. "Nu säger de att ett nej inte betyder att vi ska lämna euron. Tro dem inte", säger rösten i den ödesmättade reklamen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons