Annons
Nyheter

Storstäder signalerar pristopp

Prisuppgången på bostäder fortsätter. Men i de centrala delarna av storstäderna, främst Stockholm, har priserna i det närmaste legat stilla det senaste halvåret. Det kan vara en signal om att en vändning kommer närmare.(TT)
Publicerad 13 maj 2016

Den senaste månaden steg bostadsrätterna i snitt över landet med en procent, medan villorna blev två procent dyrare. På årsbasis handlar det fortfarande om prisuppgångar på tvåsiffriga tal, enligt Svensk Mäklarstatistiks månatliga mätningar.

Siffrorna bekräftas i stora drag av Valueguards så kallade Hoxindex,

Annons

Stilla i storstan

Men, i exempelvis centrala Stockholm har priserna legat stilla sedan augusti-september.

””

Även i de övriga centrala storstäderna Göteborg och Malmö är tendensen likartad. Vad som händer där kan tänkas leda den övriga marknaden, enligt Sandegren. Det kan därmed vara en signal om att prisuppgången närmar sig en topp, och en vändning nedåt.

””

"Trendbrott på bostadsmarknaden börjar ofta i Stockholm där bostadspriser och bostadslån är högst", skriver mäklarfirman Erik Olsson i en kommentar.

Villor tar täten

När bostadsrätterna har tappat lite i pristempo så har villorna tydligare fortsatt upp i pris.

””

I exempelvis Storgöteborg har en snittvilla blivit 450 000 kronor dyrare på ett år, i Storstockholm 720 000 och i riket som helhet närmare 300 000 kronor.

"Den senaste månadens starka utveckling på villamarknaden i Sverige speglar den trend vi haft sedan årsskiftet, då villamarknaden varit den drivande kraften bakom uppgången", skriver Valueguard.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons