Annons
Nyheter

Strejk hotar för SAS

SAS-piloter i hela Skandinavien varslar om strejk efter misslyckade förhandlingar om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivaren. När det gäller löner står parterna mycket långt från varandra.(TT)
Publicerad 2 april 2019

SAS Pilot Group (SPG), som samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige, har lagt varsel om konflikt med total arbetsnedläggelse från midnatt den 26 april i alla tre länderna.

Huvudfrågorna i förhandlingarna är bland annat förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbete, skriver SPG i ett pressmeddelande.

Annons

Facket har bland annat bett SAS om en marknadsanpassning av lönen.

””

Håller inte med

Det är en bild som arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen inte alls håller med om.

””

Någon jämförelse med löneläget i andra nationella flygbolag har arbetsgivarparten inte gjort.

Torbjörn Granevärn beklagar att förhandlingarna avbrutits.

””

Förhandlingarna i Danmark bröt samman i måndags och hade sedan tidigare avbrutits både i Norge och Sverige.

I och med att förhandlingarna inte lyckats ska medlare träda in för att försöka nå en lösning på konflikten. Båda parter välkomnar den hjälpen.

Medlare går in

””

I en skriftlig kommentar till TT skriver SAS:

"Vi har noterat genom pressmeddelande från pilotföreningarna i de tre länderna att de har valt att lämna förhandlingsbordet och varsla om konflikt. Det är olyckligt eftersom det skapar oro hos våra kunder. De krav som är presenterade är orimliga och omöjliggör att SAS blir fortsatt långsiktigt konkurrenskraftigt. Vi har dock fortfarande förhoppning och tro om att vi ska komma till enighet, som vi har gjort med de övriga medarbetargrupperna i SAS. Vi vill fortsätta förhandla och sätter tilltro till medlingsförfarandena i de tre länderna".

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons