Annons
Nyheter

3 900 svenska jobb riskeras i tullkriget

Tusentals jobb riskeras om USA går vidare med fordonstullar, visar en ny studie beställd av regeringen. Värst drabbad skulle industrin i väst bli, men på Västsvenska handelskammaren tonar man ned riskerna. - Jag tycker det låter lite väl högt, bolagen är vana att anpassa sig, säger vd Johan Trouvé.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

Rapporten som regeringen beställt av Berns universitet i Schweiz visar att omkring 3 900 jobb inom fordonsindustrin ligger i farozonen. En överdriven siffra, enligt Trouvé.

””

Enligt honom är lastbilstillverkaren AB Volvo och Volvo Cars Sveriges största bolag. Båda har en betydande produktion i Västsverige, men även med verksamheter på de flesta marknaderna runt om i världen.

””
Annons

Tusen fler jobb

Även de redan införda importtullarna på stål och aluminium riskerar svenska jobb, enligt studien.

Omkring 800 arbetstillfällen i den svenska stålindustrin finns i skottgluggen, inte minst på transportsidan.

Samtidigt har EU:s och andra länders motåtgärder en dämpande effekt då arbetstillfällen i vissa sektorer förväntas öka.

””

Ovisst läge

Läget är fortfarande ovisst, enligt Linde, som hänvisar till den utredning som Trump-regeringen beställt kring ytterligare handelsåtgärder.

Men efter toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har en arbetsgrupp tillsatts för att utveckla samarbetet. Så länge det arbetet pågår kommer troligtvis inga amerikanska fordonstullar att införas.

Enat EU viktigast

””

Den svenska exporten av bilar och andra fordon till USA uppgår till 21 miljarder kronor per år och är efter Europa Sveriges viktigaste exportmarknad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons