Annons
Nyheter

Studielånen nästan räntefria 2018

Räntan på studielån blir rekordlåg nästa år. Hur det påverkar återbetalningen beror på vilken typ av studielån du har. Men prioritera andra lån om du kan amortera extra, säger en privatekonom. I år har räntan på studielån varit 0,34 procent. 2018 sjunker den ännu mer, till 0,13 procent.(TT)
Publicerad 3 december 2017

I år har räntan på studielån varit 0,34 procent. 2018 sjunker den ännu mer, till 0,13 procent. Det innebär cirka en tjugolapp i månaden i räntekostnad för den som är skyldig CSN 200 000 kronor.

Hur återbetalningen av ett lån påverkas av förändrade räntor beror på när lånet togs. Från 2001 erbjuder CSN så kallade annuitetslån.

””
Annons

Med låg ränta betalar du alltså mindre per år.

Äldre lån betalas tillbaka med fyra procent av din inkomst varje år, oavsett storlek på lånet och räntan.

””

Räntan kommer att vända

Räntan har sjunkit successivt under flera år. 2010 var den 2,4 procent, och historiskt har den legat betydligt högre än så.

Utvecklingen beror enkelt uttryckt på det allmänt låga ränteläget. Räntan på studielån baseras på statens upplåningskostnader de senaste tre åren.

Men CSN räknar med att det här är botten. Det är viktigt att tänka på, tycker Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

””

Prioritera bland lånen

Det går bara undantagsvis att avvika från CSN:s avbetalningsplan. Men är det någon vits att amortera extra på studielånen som det ser ut nu, om man har den ekonomiska möjligheten? Det beror på, säger Jens Magnusson.

””

Har du en uppsättning lån och planerar att amortera extra på något av dem är det troligtvis inte studielånet du ska välja. Det kan också vara vettigt att spara i stället, om man inte har en buffert, tycker han.

””

Ulrika Åsemar på CSN konstaterar att en låg ränta kommer att gynna väldigt många. Men det finns personer som ändå har svårt att klara sina avbetalningar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons