Annons
Nyheter

Tecken på inbromsning i eurozonen

Aktiviteten i eurozonens näringsliv bromsade i maj och det finns tecken på att konjunkturen försämras under året, enligt ett inköpschefsindex från IHS Markit. Inköpschefsindex föll till 54,1 i maj, den lägsta noteringen på ett och ett halvt år. I april låg det på 55,1.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

Inköpschefsindex föll till 54,1 i maj, den lägsta noteringen på ett och ett halvt år. I april låg det på 55,1. Ett indexvärde över 50 indikerar tillväxt.

"De ekonomiska indikatorerna vänder nedåt samtidigt som den politiska osäkerheten har ökat. Utsikterna för eurozonen har mörknat avsevärt jämfört med de ljusa prognoser som sågs vid början av året", säger IHS Markits chefsekonom Chris Williamson i en kommentar.

Annons

Enligt Williamson indikerar indextalen en tillväxt på kvartalsbasis på 0,4-0,5 procent, vilket kan jämföras med snittprognosen bland analytiker på 0,6 procent.

Enligt IHS Markit har även inflationstrycket avtagit sedan början av året. Fast inflationen i maj lyfte 1,9 procent i eurozonen och de flesta bedömare räknar med att Europeiska centralbanken (ECB), med Mario Draghi som chef, till årsskiftet avvecklar sitt stödköpsprogram för att därefter börja höja styrräntan.

I april låg inflationen i eurozonen på 1,2 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons