Annons
Nyheter

Trägen vinner - i jämställd arbetsplats

Diskussioner om attityder och extern teknikinspiration av kvinnliga representanter. Det är några anledningar till att Domsjö fabriker fått jämställdhetspris. Nu fortsätter arbetet för att locka fler kvinnor till den mansdominerade industrin.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Nyligen prisades Domsjö fabriker för sitt jämställdarbete. I motiveringen betonas ett långsiktigt, metodiskt arbete och tydligt är att förändringen inte är snuten ur näsan.

””

Företaget har framför allt satsat på informationskampanjer riktade mot studenter där kvinnliga representanter berättat om arbetsuppgifterna som finns inom industrin.

””
Annons

Backat kvinnorna

Men många satsningar har även gjorts internt och målsättningen är att lika många kvinnor som män ska delta i mentorprogram och vidareutbildningar. Omklädningsrummen har gjorts om för att passa både kvinnor och män.

””

I dag finns kvinnor på samtliga sex skift, och var fjärde ledare på företaget är kvinna.

””

Fördel hjärnan

Samtidigt understryker han att företaget fortfarande har ett underskott på kvinnor inom skift- och underhållsarbeten. Anledningen är att de tidigare varit fysiskt krävande, där män ofta har en fördel. Men numera utförs mycket av arbetet framför datorer, fördel hjärnan framför kroppen.

””

Att få in de första kvinnorna i verksamheten var den svåraste utmaningen.

””

Samtidigt ligger målet om 50-50 i hela organisationen långt fram i tiden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons