Annons
Nyheter

Trump ställer motkrav på EU

USA:s president Donald Trump säger att han är villig att låta EU slippa stål- och aluminiumtullarna på villkoret att unionen underlättar handeln med amerikanska produkter.(TT)
Publicerad 11 mars 2018

"Europeiska unionen, underbara länder som behandlar USA mycket illa när det gäller handel, klagar över tullarna på stål och aluminium", skriver Trump på Twitter.

"Om de slutar med sina fasansfulla hinder och tullar på amerikanska produkter som importeras kommer vi också att sluta med våra. Stort underskott. Om inte, så beskattar vi bilar etc. RÄTTVIST!" skriver han.

Annons

De omstridda USA-tullarna på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent ska enligt president Donald Trump träda i kraft om två veckor.

Presidentens beslut om tullar har väckt oro på flera håll runt om i världen och Trump har öppnat för att flera länder kan komma att undantas. Hittills har Kanada, Mexiko och Australien lagts till listan över länder som sannolikt undkommer tullarna.

EU hoppades få klara besked om undantag när handelskommissionär Cecilia Malmström träffade sina amerikanska motparter i Bryssel, men så blev det inte och samtalen fortsätter nästa vecka.

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar Trump undertecknat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons