Annons
Nyheter

Tsipras väcker heta känslor i EU

Europas räddare eller bara ännu en nationalpopulist? Åsikterna om Greklands premiärminister Alexis Tsipras går vitt isär. Framför jublande väljare med röda flaggor klev 40-åringen från Aten på allvar in i Europapolitiken den 25 januari i år. - I kväll har det grekiska folket skrivit historia.(TT)
Publicerad 2 juli 2015
Europas räddare eller bara ännu en nationalpopulist? Åsikterna om Greklands premiärminister Alexis Tsipras går vitt isär. Framför jublande väljare med röda flaggor klev 40-åringen från Aten på allvar in i Europapolitiken den 25 januari i år. - I kväll h

Framför jublande väljare med röda flaggor klev 40-åringen från Aten på allvar in i Europapolitiken den 25 januari i år.

””

Vad ska det här bli? undrade både grekerna och resten av EU.

Annons

Och många undrar än.

Efter fem månader vid makten är det fortfarande svårt att reda ut vilken Tsipras som är den verklige: den leende och vältalige som på EU-möten och utlandsresor alltid talar väl om EU och chansen till en snar kompromiss? Eller den som sedan står i talarstolar och intervjuer på hemmaplan och anklagar samma EU för utpressning och odemokratiska metoder?

””

Lugn och klok?

Under våren och inte minst de senaste veckorna har Tsipras väckt allt hetare reaktioner. Anhängarna ser honom som en hjälte som står upp mot "Bryssel" och storkapitalet och som i god demokratisk anda låter folket bestämma i en folkomröstning.

"En lugn, klok och tydlig person", beskrev svenska EU-parlamentsledamoten Malin Björk (V) honom efter ett möte i Aten i början av juni.

Motståndarna jämför honom i sin tur med Venezuelas förre president Hugo Chavez och ifrågasätter hur det kan låta som att en lösning är nära en dag men långt borta dagen därpå.

"Nationalist"

Konspirationsteorierna frodas. Ena sidan anklagar de etablerade partierna i EU för att göra allt för att få bort den ende vänsterledaren.

””

Andra sidan menar att Tsipras bara är intresserad av att rädda sig själv och sin egen popularitet, med eller utan en lösning för landet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons