Annons
Nyheter

Tullkrig kan skada svensk alkoholindustri

Svenskar köper mycket alkohol och skönhetsprodukter från USA. Men varorna kan bli dyrare när EU besvarar Donald Trumps ståltullar med en egen svartlista. Och det kan få konsekvenser för svenska alkoholtillverkare.(TT)
Publicerad 8 mars 2018

Under förra året skeppades varor till ett värde av drygt 30 miljarder kronor från USA till Sverige, vilket rör sig om allt i från barnvagnar och rymdfarkoster till stenkol och konst, enligt siffror från Stockholms handelskammare och Statistiska centralbyrån.

Stor import av alkohol

Annons

En av de mest efterfrågade varorna från USA var alkoholhaltiga drycker som hamnade bland de 15 mest importerade varukategorierna i fjol. Det till ett värde av 550 miljoner kronor.

Om Trumps ståltullar blir verklighet och EU-kommissionens motåtgärder med strafftullar på bland annat whiskey genomförs riskerar inte bara importen av amerikansk sprit att bli dyrare, enligt Stockholms Handelskammare.

””

Dyrare läppstift

Enligt en inofficiell lista som läckt ut från EU-kommissionen och som publicerats av nyhetssajten Politico kommer även matvaror och skönhetsprodukter som läppstift att beläggas med tullar.

Att amerikanskt smink, som importeras stort till Sverige, kan hamna på kommissionens svarta lista tror Andreas Hatzigeorgiou är kopplat till Frankrike.

””

Den totala varuexporten från Sverige till USA uppgick till drygt 90 miljarder kronor 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons