Annons
Nyheter

Tysk-svensk front i budgetfrågan

Regeringarna i Sverige och Tyskland är eniga i motståndet mot en höjd EU-nota för unionens medlemsländer. Notan kan inte höjas bara för att britterna lämnar unionen, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).(TT)
Publicerad 11 juni 2018
””

Mötet med den nytillträdde tyske och socialdemokratiske finansministern Olaf Scholz kommer sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalat sig positivt om reformer för att fördjupa samarbetet mellan euroländerna. Bland annat med en ny investeringsbudget och genom att omvandla stödfonden ESM till en europeisk valutafond med ett bredare mandat för stödinsatser till krisländer och som yttersta garant för att EU:s bankunion ska ha resurser för krisåtgärder.

Före EU-valet

Annons

Angela Merkel har dessutom klargjort att hon vill ha både reformförslagen och en uppgörelse om EU:s långtidsbudget på plats i god tid till EU-valet i maj 2019, en ambition hon delar med EU-kommissionen.

Magdalena Andersson, som bedömer att det är långt kvar till en budgetuppgörelse, ser inga hinder att utveckla ESM till en valutafond.

””

Öppna för diskussion

När det gäller investeringsmekanismen är hon mer tveksam. Magdalena Andersson vill se mer detaljer på plats innan hon tar ställning till om det är en bra eller dålig idé. En fond som i princip kan användas för att täcka upp för stora budgetunderskott i vanskötta ekonomier säger hon dock nej till.

””

Hon tillägger att hon inte ser några problem med att strama åt EU:s lantbruks- och regionalstöd för att täcka upp för effekterna av att britterna lämnar unionen nästa år.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons