Annons
Nyheter

Uber lägger ner Pop i Sverige

Nättaxibolaget Uber lägger ner sin kritiserade samåkningstänst Pop i Sverige efter drygt 600 dagar i drift. Taxiförbundet har gjort en egen granskning som visar på misstänkt skattefusk och att många Uber Pop-förare är dömda för brott.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Taxiförbundet har anlitat ett säkerhetsföretag som genomfört 149 teståkningar. Av de 118 identifierade förarna saknar 76 procent F-skattsedel och var fjärde har dömts för brott. skriver Dagens Nyheter.

Taxiförbundet, som redan tidigare har polisanmält Uber, har lämnat rapporten till Skatteverket.

Annons

Uber säger i en skriftlig kommentar till DN att alla förare genomgår screening med uppföljning.

"Har några brister påträffats kommer vi naturligtvis se över och åtgärda dessa", skriver Oliver Carrá, kommunikationschef för Uber i Norden.

Pilotprojekt

Till skillnad från Ubers andra tjänster, där förarna har taxikörkort och -licens, har Pop varit öppen för privatpersoner som anslutit sig själva och sin bil till Ubers bokningssystem och appar. Bolaget kallar det en samåkningstjänst, medan flera svenska myndigheter anser att det rört sig om en olaglig taxirörelse. Uppåt 30 Pop-förare har dömts i landets tingsrätter. I flera andra europeiska länder har Pop och deras förare gått samma öde till mötes.

Svenska Ubers vd, Alok Alström, hävdar att Pop i Sverige varit ett pilotprojekt.

””

Hot mot de traditionella

””

Enligt Mont är Uber och bostadsuthyrningstjänsten Airbnb de främsta exemplen där myndigheter och politiker har svårt att hänga med i svängarna när delningsekonomin utvecklas blixtsnabbt.

””

Ingen svartåkare

Ann Skånér är pensionär och en av flera tusen bilägare som anslutit sig till Uber Pop. Hon har tidigare frilansat som journalist och hon säger sig aldrig haft problem med att betala skatter och andra avgifter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons