Annons
Nyheter

Regeringen känns inte vid SAS-uppgifter

Regeringen tittar, med hjälp av Nordea, på möjligheter att sälja statens andel i flygbolaget SAS, enligt uppgifter till Affärsvärlden. Men regeringen känns inte vid uppgifterna.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

"Det finns sedan flera år ett bemyndigande från riksdagen att sälja aktierna i SAS, men avyttringar ska ske på ett ansvarsfullt sätt med hänsyn till bolaget och marknadsförutsättningarna. Vi har ingen kännedom om de uppgifter om Nordea som förekommer i media", skriver Eva Lindström, statssekreterare hos näringsminister Mikael Damberg (S), i en kommentar till TT.

Lindström säger att Damberg har "varit tydlig" med att staten inte är en långsiktig ägare för SAS. Men mer än så finns inte att säga i dag, enligt henne.

Annons

Staten äger för närvarande 17,1 procent av aktierna i SAS, till ett värde av drygt en miljard kronor. Nu efterlyser, enligt Affärsvärlden, Nordea nya långsiktiga ägare att ta över den posten och hittills har ett konsortium av ett mindre antal privatpersoner visat intresse för aktierna.

Processen har pågått i cirka en månad, enligt tidningen.

I oktober i fjol sålde svenska staten 13,8 miljoner SAS-aktier. Därefter var staten förpliktad att inte sälja mer aktier under de kommande 180 dagarna, en så kallad lock-up-period. Men den tidsfristen gick ut i april 2017, vilket öppnar möjligheten för ytterligare försäljningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons