Annons
Nyheter

USA reser miljardkrav i Telia-härva

Myndigheter i USA har begärt att europeiska myndigheter fryser tillgångar för miljardbelopp för bland andra Telia Sonera. Mutor i Uzbekistan ligger bakom kraven, enligt The Wall Street Journal.(TT)
Publicerad 14 augusti 2015
Myndigheter i USA har begärt att europeiska myndigheter fryser tillgångar för miljardbelopp för bland andra Telia Sonera. Mutor i Uzbekistan ligger bakom kraven, enligt The Wall Street Journal. Begäran på totalt 8,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) o

Begäran på totalt 8,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) omfattar även tillgångar tillhörande två andra teleoperatörer: Vimpelcom, med säte i Nederländerna, och ryska Mobile Telesystems (MTS), enligt den vanligen välunderrättade amerikanska tidningen.

Den kommer sedan en amerikansk begäran om rättshjälp riktad till Sverige blev känd i våras.

Annons

Misstänks för mutor

Berörda konton ska finnas i Irland, Belgien, Luxemburg, Schweiz och Sverige, enligt tidningen, som hänvisar till domstolsdokument och källor med insyn i utredningarna.

De tre bolagen misstänks för mutor i Uzbekistan, där presidentdottern Gulnara Karimova och henne närstående ska ha fått miljardbelopp för att bolagen ska få licenser och andra avtal på plats i Uzbekistan.

Mutorna ska ha betalats ut genom att Telia Sonera, Vimpelcom och MTS gjort företagsaffärer med bolag kopplade till Karimova, som det Gibraltar-baserade Takilant, där kraftiga överpriser satts på aktier.

Utredningarna i USA är kända sedan drygt ett år och pågår parallellt med andra mututredningar i bland annat Sverige, Schweiz och Nederländerna.

””
””

Tillgångar frysta

Det Karimovakontrollerade företaget Takilant, Telia Soneras partner, har tidigare fått tillgångar frysta och fastigheter beslagtagna för flera miljarder kronor i Schweiz och Frankrike. Frusits har även ett svenskt Nordea-konto med 200 miljoner kronor.

Enligt Westman stöttar Telia Sonera alla pågående utredningar av de misstänkta mutaffärerna.

Än så länge har myndigheterna i USA inte formellt anklagat någon person eller någon av de tre teleoperatörerna för något specifikt brott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons