Annons
Nyheter

Vaniljen fyra gånger dyrare

En dålig skörd, spekulation och kanske även penningtvätt har fått priset på vanilj att nästan fyrfaldigas sedan 2014. Men för fattiga Madagaskar, som står för lejonparten av vaniljproduktionen, är prischocken inte enbart positiv.(TT)
Publicerad 8 maj 2016

På den stora ön öster om det afrikanska fastlandet har den enorma prisökningen fått en del butiker att flytta vaniljen från kryddhyllorna till platser nära kassorna, i syfte att avskräcka tjuvar.

Smaksättaren, som används i allt ifrån glass till kakor, betingar nu ett pris på 220 dollar, närmare 1 800 kronor, per kilo. Så sent som 2014 låg priset på omkring 60 dollar.

Annons

"Irrationell" marknad

Enligt Emmanuel Nee, kryddhandlare på det franska företaget Touton, beror prisökningen till en del på att vaniljskörden i Madagaskar i fjol minskade till omkring 1 200 ton, från 1 800 ton året före.

””

Dominique Rakotoson, chef för ett familjeägt vaniljföretag i Madagaskar, menar att stora vaniljköpare driver upp priserna genom att bygga upp sina lager. Och han ser flera nackdelar med prislyftet:

””

Ökad konkurrens

Fördyringen har även fått en del livsmedelsföretag att rata äkta vanilj till förmån för billigare, syntetiska ersättningar, enligt Rakotoson. Dessutom har den fått länder som Vietnam, Indien och Indonesien att bli mer intresserade av vaniljmarknaden.

För Madagaskar, där vaniljindustrin sysselsätter cirka 200 000 personer och förra året genererade exportintäkter på motsvarande 1,6 miljarder kronor, skulle ökad konkurrens kunna innebära ett hårt slag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons