Annons
Nyheter

Varning för handelskrig

Handelskriget har börjat, men är ännu inte fullskaligt, varnar Nordeas analytiker i en rapport som ges ut samtidigt som USA:s ståltullar på EU, Kanada och Mexiko träder i kraft. Vad som faktiskt väntar runt hörnet är dock långt ifrån klart.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

"Handelskrig är bra, och lätta att vinna", slog USA:s president Donald Trump fast i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter när han i början av mars beslöt att införa tullar på stål och aluminium.

Soldater skickas ut till skyttegravarna

Annons

Hans handelsminister Wilbur Ross hade då redan flera månader tidigare, på Världsekonomiskt forum i Davos i vintras, förklarat att han ser handelskrig som någon form av naturtillstånd som alltid råder i relationerna mellan länder.

””

Såväl EU som Kanada och Mexiko har redan utlovat motåtgärder som svar på USA:s ståltullar i form av tullar på amerikanska varor. Från EU-kommissionens sida har det presenterats en lista på varor som kan tänkas få tullpåslag, som jeans, bourbon och motorcyklar. De har valts ut då de produceras i amerikanska delstater som är viktiga fästen för Trumps republikanska parti.

Enligt Sveriges handelsminister Ann Linde (S) kommer besked om första omgången EU-tullar på USA-varor i mitten juni, när det klarnat hur USA-tullarna slår och ett tullförslag från EU-kommissionen förankrats hos medlemsländernas regeringar.

””

Redo för nästa omgång

Trump är dock redo för nästa omgång. Han tillsatte nyss en ny utredning som kan utmynna i ett beslut om tullar även på bilar och lastbilar från EU, Det skulle slå betydligt hårdare mot EU-länder som Sverige och Tyskland än ståltullarna.

TT: Har vi ett handelskrig nu?

””

Hon pekar särskilt på risken för att Trump höjer insatserna med nya tullar på fordon från EU eller liknande åtgärder mot länder som Kanada och Mexiko. Störst hot utgör dock risken att det parallella tullbråket mellan Peking och Washington ska spåra ur.

TT: Vad är ett handelskrig?

””

Hon varnar som många andra för att det spårade ut i världskrig sist USA förde den typen av politik, på 1930-talet. Frankrikes president Emmanuel Macron var i veckan inne på samma spår.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons