Annons
Nyheter

Ville bli glömd - förlorade i rätten

En företagare som stämt sökjätten Google har inte "rätt att bli glömd". Det står klart sedan Stockholms tingsrätt gått på IT-bolagets linje i den första domen av sitt slag i Sverige, rapporterar breakit. se.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

En företagare som stämt sökjätten Google har inte "rätt att bli glömd". Det står klart sedan Stockholms tingsrätt gått på IT-bolagets linje i den första domen av sitt slag i Sverige, rapporterar breakit.se.

Byggföretagaren som i tidningsartiklar beskrivits som en "skojare" bad Google att plocka bort sju sökresultat där han förekommer. Företaget sade nej och mannen valde att driva fallet i domstol.

Annons

"Vid en avvägning mellan å ena sidan NN:s intresse av skydd för sitt privatliv och å andra sidan Googles och tredje mans intresse av att få sprida och ta del av informationen i de aktuella tidningsartiklarna bedömer tingsrätten att Googles och tredje mans intressen väger tyngre vad gäller samtliga länkar i målet", motiverar tingsrätten domen.

EU-domstolen slog i maj 2014 fast att Google måste pröva varje begäran från EU-medborgare som vill ta bort sökresultat om sig själva, vilket har fått benämningen "rätten att bli glömd". Sökjätten säger dock nej i sex fall av tio.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons