Annons
Nyheter

Volvo XC 40 årets bil

För första gången vinner en svensktillverkad bil utmärkelsen Årets bil i Europa. Volvo Cars nya suv XC 40 fick överlägset flest röster från juryn som består av 60 motorjournalister från 23 europeiska länder.(TT)
Publicerad 5 mars 2018

Att få utmärkelsen Årets bil på hemmaplan är oerhört prestigefyllt för den europeiska bilindustrin och blir en självklar del av vinnarens marknadsföring det kommande året.

””

Sedan 1964

Annons

Så många gånger är för övrigt en liten överdrift. Bilar från Volvo Cars har funnits med tre gånger i finalrundan för utmärkelsen och 2016 hamnade XC 40:s storasyskon XC 90 på andra plats efter Opel Astra.

I år tog XC 40 en överlägsen seger med 325 poäng från juryn. Tvåan Seat Ibiza fick 242 poäng och BMW 5-serien fick 226.

Utmärkelsen delades ut första gången 1964 och länderna med störst bilindustri, Tyskland, Frankrike och Italien har sex medlemmar i juryn vardera liksom Storbritannien. Sverige har tre medlemmar: från Dagens Industri, Expressen och Vi Bilägare.

Höga poäng

Sju modeller valdes ut till finalomgången och hur varje jurymedlem röstat redovisades i Genève på måndagen. Vad som var slående i år var att XC 40 fick höga poäng från de flesta länderna.

På måndagen avtackades Dagens Industris motorjournalist Håkan Matson som varit ordförande i juryn för Årets Bil sedan 2009 men som nu gått i pension.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons