Annons
Nyheter

139 miljoner för Hitlerskulptur

17,2 miljoner dollar, motsvarande 139,4 miljoner kronor. Den saftiga summan var vad en köpare betalade för en Hitlerskulptur på en auktion i New York i helgen. Köparens identitet har inte offentliggjorts.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

17,2 miljoner dollar, motsvarande 139,4 miljoner kronor. Den saftiga summan var vad en köpare betalade för en Hitlerskulptur på en auktion i New York i helgen. Köparens identitet har inte offentliggjorts.

Den kontroversiella vaxskulpturen "Han" är gjord av den italienske konstnären Maurizio Cattelan och föreställer en knäböjande Adolf Hitler. Bakifrån ser skulpturen ut att föreställa en liten pojke.

Annons

Konstverket skapades 2001 för en utställning på Färgfabriken i Stockholm. På söndagen ingick det i auktionshuset Christies temaauktion "Dömt att misslyckas". 39 moderna och samtida verk som att utforskar idén om kommersiellt misslyckande och risktagande ingick i auktionen.

Hitlerskulpturen ses som ett exempel på hur man kan tänja på gränserna inom konsten, och konstnären har själv tvivlat angående sitt eget verk:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons