Annons
Nyheter

Akademien skärper jävsregler

Svenska Akademien skärper sina jävsregler. Beslutet fattades i veckan och från och med nu ska Akademien använda samma jävsregler som Vetenskapsrådet. Det är inte första gången Akademien skärper jävsreglerna. Senaste gången var på initiativ från förre ständige sekreteraren Peter Englund.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Det är inte första gången Akademien skärper jävsreglerna. Senaste gången var på initiativ från förre ständige sekreteraren Peter Englund.

Fram till nu har jäv hanterats så att berörd ledamot inte deltar i det aktuella beslutet, vilket också förs in i protokollet, men nu har Akademien beslutat att använda samma jävsregler som Vetenskapsrådet.

Annons

"Detta betyder i korthet: föreligger jäv skall detta liksom tidigare anmälas, men dessutom skall berörd ledamot självmant lämna rummet under diskussionen och komma tillbaka först när beslut är fattat. Detta gäller vid alla sorters jäv, inklusive delikatessjäv", skriver Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i ett mejl till TT.

Delikatessjäv är den mest opreciserade formen av jäv och kan till exempel tillämpas på situationer där det kan finnas personliga eller ekonomiska relationer mellan parterna.

I ett inlägg på sin blogg skriver Danius även att den oberoende utredning som inletts av en advokatbyrå beräknas ta åtminstone tre månader och att Akademien inte tänker uttala sig om den under tiden.

Utredningen gäller ledamöternas relation till den så kallade "kulturprofilen", som har nära band till Akademien.

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de har utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av mannen. Under Akademiens första möte efter publiceringen framkom att även akademiledamöter och deras anhöriga utsatts för "oönskad intimitet eller opassande behandling" från mannen och Akademien fattade under mötet beslut att klippa alla band med honom.

Utredningen ska bland annat granska om mannen har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons