Annons
Nyheter

Äntligen dags för festernas fest

I kväll riktas världens blickar mot ett glittrande Stockholm. För de inbjudna gästerna väntar en sagolik sittning med kungligt sällskap i Blå hallen i Stadshuset. Vita nejlikor kompletterade med krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Vita nejlikor kompletterade med krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus. Underhållning av Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun - och en förrätt som sägs bli helt vegetarisk för första gången på många år. För de drygt 1  300 inbjudna gästerna är det frack respektive långklänning som gäller.

Men Nobeldagen inleds redan tidigare - med prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget på eftermiddagen. Och i norska huvudstaden Oslo har antikärnvapenorganisationen Ican redan tagit emot Nobels fredspris.

Annons

I publiken fanns människor som överlevt de amerikanska atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. Ambassadörerna från kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien lyste däremot med sin frånvaro - de tre länderna representerades i stället av lägre rankade diplomater.

””

Bara män i år

Nobelåret 2017 är männens år. Pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot pris och diplom av kungen är alla män - främst från USA. Drygt 1 500 gäster har bjudits in till prisutdelningen.

Bland kvällens festdeltagare kan nämnas Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young som delar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin, Kazuo Ishiguro som får litteraturpriset, landets främsta politiker samt representanter från kungahuset.

I år deltar kungaparet och kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Madeleine avstår från själva banketten på grund av ryggsmärtor i samband med graviditet.

Vinterprakt trots snöbrist

Vad som bjuds under middagen är det få som vet - menyn hålls hemlig fram till middagen börjar. Kvällen avslutas i Gyllene salen i Stadshuset, där det bjuds upp till dans.

Vad är Nobelfestens tema i år då? Jo, det utlovas en hyllning till det arktiska islandskapet som ska genomsyra allt från musik och mat till blomsterprakt. Även om snön lyser med sin frånvaro på Stockholms gator för tillfället kommer den svenska vintern i alla fall att gnistra i Stadshuset i kväll.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons