Annons
Nyheter

Äntligen dags för festernas fest

I kväll riktas världens blickar mot ett glittrande Stockholm. Hundratals inbjudna gäster gör sig just nu redo för en sagolik sittning med kungligt sällskap i Blå Hallen i Stadshuset. Vita nejlikor matchat med krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Vita nejlikor matchat med krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus. Underhållning av Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun - och en förrätt som sägs bli helt vegetarisk, för första gången på många år. För de över tusen inbjudna gästerna är det frack respektive långklänning som gäller i kväll. Men Nobeldagen den 10 december i Stockholm inleds redan tidigare på dagen, med prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget i Stockholm.

Bara män

Annons

Nobelåret 2017 är männens år, då pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot pris och diplom av kungen alla är män - främst från USA. Drygt 1 500 gäster har bjudits in till prisutdelningen - under kvällens bankett något färre. Bland festdeltagarna kan nämnas Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young som delar på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, Kazuo Ishiguro som får Nobelpriset i litteratur, landets främsta politiker samt representanter från kungahuset.

I år deltar kungaparet och kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Madeleine själv avstår dock från själva banketten på grund av ryggsmärtor i samband med graviditet.

Vinterprakt

Vad som bjuds under middagen är det få som vet - menyn hålls hemlig fram till middagen börjar. Kvällen avslutas i Gyllene Salen i Stadshuset, där det bjuds upp till dans.

Vad är Nobelfestens tema i år då? Jo, det utlovas en hyllning till det arktiska islandskapet som ska genomsyra allt från musik och mat till blomsterprakt. Även om snön lyser med sin frånvaro på Stockholms gator för tillfället så kommer den svenska vintern i alla fall att gnistra i Stadshuset i kväll.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons