Annons
Nyheter

Bajs och filosofi på vita duken

Kan bajs spegla livet i stort? Ja, det tycker Linda Hambäck som regisserat den animerade familjefilmen "Bajsfilmen". Den handlar om de två vännerna Dolores och Gunellen som fått röster av Mia Skäringer och Klara Zimmergren.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

Gunellen står vid staketet intill ett litet hus och tittar efter brevbäraren när han cyklar förbi på gatan. "Åh vad härligt. Tänk om jag var han", säger hon till katten Linda. Gunellen bor i huset med sin bästa vän, Dolores, men hon längtar ut i världen.

Men först måste hon gå på toaletten. Efter mycket stånk och stön försvinner även bajskorven ut i världen. Precis som den cyklande brevbäraren, poängterar Gunellen.

Annons

Baseras på "Bajsboken"

Kopplingen mellan bajs och livets stora frågor - döden, livet och allt däremellan - har sitt ursprung i barnboksförfattaren Pernilla Stalfelts böcker: "Bajsboken", "Hårboken", "Dödenboken" med flera.

Linda Hambäck, regissören bakom "Bajsfilmen - Dolores och Gunellens värld" läste "Bajsboken" för sina barn och tyckte att den var väldigt rolig.

””

Filmens manus är nyskrivet av Janne Vierth och Anders Sparring, men Pernilla Stalfelt har tecknat huvudkaraktärerna och huset, så stilen från bokvärlden är lätt att känna igen.

"Mia och Klara" återförenade

Rörelserna som inspirerat de animerade figurernas kroppsspråk, liksom rösterna, kommer från två livs levande skådespelare - Klara Zimmergren (Dolores) och Mia Skäringer (Gunellen).

””

Humorduon slog igenom som Mia och Klara, men har därefter gjort karriär på varsitt håll inom tv, radio och film. De tackade ja direkt när de hade läst manuset, och samarbetet är deras första på länge.

””

Gör film för sig själv

Filmen hade nyligen världspremiär på Göteborgs Lilla filmfestival med den tilltänka målgruppen, barn mellan 4 och 8 år, i publiken. Men i första hand gör Linda Hambäck film för sitt eget nöjes skull.

””

"Bajsfilmen - Dolores och Gunellens värld" går upp på biograferna den 12 februari.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons