Annons
Nyheter

Baselitz drar tillbaka museiverk

Georg Baselitz, en av Tysklands mest berömda konstnärer, drar i vredesmod tillbaka sina verk från tyska museer. Handlingen är en protest mot en planerad skärpning av reglerna för export av konst, skriver Der Spiegel.(TT)
Publicerad 14 juli 2015
Georg Baselitz, en av Tysklands mest berömda konstnärer, drar i vredesmod tillbaka sina verk från tyska museer. Handlingen är en protest mot en planerad skärpning av reglerna för export av konst, skriver Der Spiegel. Den tyska regeringen vill göra det

Georg Baselitz, en av Tysklands mest berömda konstnärer, drar i vredesmod tillbaka sina verk från tyska museer. Handlingen är en protest mot en planerad skärpning av reglerna för export av konst, skriver Der Spiegel.

Den tyska regeringen vill göra det svårare att sälja verk som är äldre än 50 år och vars värde överstiger 1,4 miljoner kronor utomlands - även inom EU. Detta för att förhindra att "nationalklenoder" försvinner ut ur landet.

Annons

Bland de museer som nu förlorar viktiga verk av Baselitz märks det moderna Pinakotheket i München och Albertinum i Dresden. Hartwig Fischer, chef för de statliga konstsamlingarna i Dresden, säger i en kommentar att Baselitz beslut innebär "en svår förlust för samtidskonsten" och att det särskilda Baselitz-rum som inrättats i Albertinum "inte längre kommer att existera".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons