Annons
Nyheter

Bojkott ruskar om Bokmässan

Mellan 20 och 30 av de drygt 200 svenska författare som bojkottar Bokmässan i Göteborg var tilltänkta i olika seminarier. Maria Källsson, mässans vd, respekterar deras beslut men ser ingen anledning att tänka om. Bildning är huvudtemat på årets Bokmässa vars seminarieprogram presenterades under torsdagen.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Bildning är huvudtemat på årets Bokmässa vars seminarieprogram presenterades under torsdagen. Men de ansvariga betonade alldeles särskilt de 47 seminarier som handlar om demokratifrågor. Bland annat ska Göran Greider, Åsa Linderborg och Olle Wästberg diskutera populismens framväxt.

””

Alternativt program

Annons

Fem akademiledamöter, inklusive Sara Stridsberg och Peter Englund, finns bland de författare som vägrar att komma så länge högerextrema Nya Tider tillåts ha sin monter. Flera av dem deltar i stället i de alternativa litteraturprogram som nu växer fram på Världskulturmuseet och på Göteborgs Litteraturhus.

Bokmässan har sagt nej till andra högerextrema utställare som Granskning Sverige och förlaget Runskrift, men ser inte heller nu någon anledning till att porta just Nya Tider.

””

Håller inte med

Författare och journalisten Lisa Bjurwald håller inte med:

"Alla som har minsta kunskap om extremhögern vet att kriteriet 'får delta om ej begår lagbrott' är befängt - Sverige har till och med militanta nynazister som kan ta sig i kragen nog för att inte begå brott", skriver hon i ett mejl.

"Sist men inte minst sätter kriteriet 'brott' ribban skyhögt för en privat arrangör som Bokmässan - varför räcker det inte med att tacka nej på grund av exempelvis människofientliga åsikter som inte överensstämmer med en demokratisk värdegrund? Här har Bokmässan verkligen snärjt in sig."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons