Annons
Nyheter

Böter för fjärilar i konsten

Konstnären Nathalia Edenmont ställde ut ett kollage med fjärilsvingar - och får nu böta 15 000 kronor, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Fjärilarna var nämligen skyddade. Efter utställningen för tre år sedan drog konstnären på sig en hel del polisanmälningar, och en utredning om artskyddsbrott inleddes.(TT)
Publicerad 2 juli 2015

Konstnären Nathalia Edenmont ställde ut ett kollage med fjärilsvingar - och får nu böta 15 000 kronor, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Fjärilarna var nämligen skyddade.

Efter utställningen för tre år sedan drog konstnären på sig en hel del polisanmälningar, och en utredning om artskyddsbrott inleddes. Handel med döda, vilda djur kräver tillstånd från Jordbruksverket, och när det gäller skyddade arter är det i en del fall inte tillåtet alls.

Annons

Åklagarmyndigheten anser att Edenmont inte bara använt fjärilarna i sin konst, utan även gjort det i kommersiella syften.

Nathalia Edenmont använder ofta döda djur i sin konst, och har tidigare upprört både djurrättsaktivister och högerextremister.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons