Annons
Nyheter

Stefan Löfven: "Vidriga handlingar"

Statsministern ryter ifrån och lovar åtgärder efter de anmälda sexövergreppen på Bråvallafestivalen. - Det här är vidriga handlingar. Vi måste få stopp på detta, säger han. Stefan Löfven (S) är upprörd när han kommenterar händelserna från sin sommarturné på Tjörn. - Det är fruktansvärt.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

Stefan Löfven (S) är upprörd när han kommenterar händelserna från sin sommarturné på Tjörn.

””
””

Prioriterat

Annons

Löfven tar upp flera åtgärder som måste sättas till:

””
””
””

Även oppositionspartiernas partiledare ryter ifrån.

I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Jan Björklund (L) att det krävs fler poliser och hårdare straff för sexualbrott.

Flera sexualbrott

Det är en åsikt som stöds av Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD).

””

Det var Bråvallas femårsjubileum - festivalen slog på stort och lade till en extra dag. Men musikfesten kom av sig på lördagen då arrangörerna meddelade att det inte blir någon festival nästa år.

Orsaken uppges vara de anmälda sexbrotten på årets festival. I år har fyra misstänkta våldtäkter inträffat. Bland annat misstänks en flicka i 15-årsåldern ha våldtagits under fredagens konsert med Håkan Hellström. Enligt flickan höll en man fast henne och genomförde en våldtäkt mitt i publikhavet.

Under natten mot söndagen anmäldes en våldtäkt där två män ska ha överfallit en kvinna i anslutning till ett campingområde. Därtill anmäldes minst 22 fall av sexuellt ofredande under festivalen, uppger polisen för Dagens Nyheter.

Skepsis

Samtidigt var det glesare än vanligt framför scenerna. Förra året såldes över 52 000 biljetter. I år var siffran 45 162. Enligt Aftonbladet har ägaren FKP Scorpios svenska och nordiska bolag redovisat miljonförluster de senaste åren.

Annons

FKP Scorpios skäl till att ställa in har mötts av skepsis bland flera nöjesjournalister. TT har förgäves sökt vd:n Folkert Koopmans, som i stället valt att skicka ut ett pressmeddelande i vilket han tillbakavisar att det skulle finnas ekonomiska motiv.

"Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation", säger han.

Han tror samtidigt att den negativa uppmärksamheten kring festivalen till viss del kan ha spelat in i biljettförsäljningen.

"Det slutade handla om musik och handlade nästan enbart om brott och våld".

"Kände instinktivt"

Enligt Koopmans fanns tankar på att ställa in redan efter förra årets festival, då flera övergrepp anmäldes, däribland fem våldtäkter.

"Förlorar vi passionen och glädjen så kan vi inte skapa det vi vill. När jag vaknade i (lördags) morse och hörde att fler brott anmälts kände jag instinktivt att det här var ett beslut jag behövde fatta", säger han.

Han ger inget svar på om eller när festivalen kommer tillbaka.

"Vi har fortfarande långsiktiga planer för Bråvalla men just nu vet vi inte när eller i vilken form vi gör festivalen nästa gång."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons