Annons
Nyheter

Emil Berg gör succé med Tinderlåt

"Du swipa höger" har inneburit en regelrätt sommarhit för Emil Berg. Men 23-åringen från Linköping är övertygad om att han är mer än ett one-hit wonder. - Jag har så mycket mer att ge, säger han.(TT)
Publicerad 6 augusti 2015

Med "Du swipa höger" säger Emil Berg att han och Norlie & KKV-producenten Markus Videsäter har skrivit en låt som förhoppningsvis ska "göra avtryck". Om avtryck mäts i antal lyssningar så har de lyckats, för i skrivande stund har singeln - som släpptes i mitten av juni - fått över sex miljoner spelningar på Spotify.

””

Inspirerad av nätdejting

Annons

Begreppet "swipa höger" kommer från dejtingappen Tinder, och Emil Berg säger att tiden var mogen för att skriva en låt om ett fenomen som gått från att vara aningen tabu till att bli helt normaliserat i samhället.

””

"Ett startskott"

Att låtens tematik har två fingrar på samtidens puls är en möjlig förklaring till det stora genomslaget. Samtidigt är referenserna till Tinder så förankrade i nuet att framtida musikarkeologer kanske förbryllas av textinnehållet.

””

"Svårt att slå igenom"

Nu är Emil Berg ute på sin första soloturné, och till hösten planerar han att spela in en ep med nyskrivna låtar på svenska. Musiken beskriver han som "rå, men inte punkig", med soulinfluenser i några av låtarna. Att succén med "Du swipa höger" riskerar att placera honom i ett annat musikaliskt fack, och att publiken som jublade när han uppträdde med "Du swipa höger" i "Sommarkrysset" nyligen kanske förväntar sig mer av samma vara, är något han är väl medveten om.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons