Annons
Nyheter

En sång till den svenska välfärdens lov

I Riksteaterns jätteprojekt om den svenska välfärden deltar sammanlagt över 600 personer. På varje ställe där "Sång till välfärden" spelas sluter en lokal kör upp. - Det blir en jäkla massa folk på scenen, säger skådespelaren Lennart Jähkel. "När har välfärden burit dig?(TT)
Publicerad 3 mars 2018

"När har välfärden burit dig?" undrade kompositören och manusförfattaren Sara Parkman nyligen på Facebook. Genom sjukdomar, förlossningar, föräldraledigheter, studier, arbetslöshet, kulturverksamhet och beroendevård löd de personliga, ofta djupt gripande svaren. Ett av dem var kort, men koncist: "Sorry men det blir en lång roman. Jag nöjer mig med att säga att välfärden räddat mitt liv minst tre gånger".

En inspirationskälla till Riksteaterns körverk "Sång till välfärden" är nedläggningen av BB i Sollefteå. Vad händer när den välfärd vi har tagit för given genom ett politikerbeslut plötsligt tas bort? Går det att planera en förlossning så att man hinner till ett sjukhus som ligger 20 mil längre bort - eller ska alla gravida kvinnor gå kurs i hur man bäst föder i en bil?

Annons

Lokala körer ansluter

Lennart Jähkel är en av tre skådespelare i "Sång till välfärden". På scenen får han sällskap av bland andra körledaren Kaya Ålander, studenter från Kungliga Musikhögskolan och de lokala körer som ansluter på varje ort där föreställningen ges.

””

Politiker och mammor

Upphovsmakarna Sara Parkman, Alexandra Loonin och Hampus Norén, samt regissören Lisa Färnström tar med publiken till väntrum och presskonferenser, låter dem möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och havande mödrar. Allt till nyskriven musik av Sara Parkman och Hampus Norén. Det blir starka känslor - men Lennart Jähkel vill inte kalla föreställningen för en kampmusikal.

””

TT: Hur har du engagerats av nedrustningen av välfärden?

””

"Sång till välfärden" har urpremiär den 5 mars i Sollefteå, där ortens BB stängdes ned för drygt ett år sedan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons