Annons
Nyheter

Filmrecension: A most violent year

En reflektion kring etik i näringslivet, förklädd till 80-talsthriller. Så kan man beskriva "A most violent year", filmen om en driftig företagare som kämpar för att behålla sin moraliska kompass i ett korrupt New York.(TT)
Publicerad 8 april 2015

2014 gjorde ett reseföretag en undersökning där tusen svenskar fick berätta vilken stad som de drömde om att resa till. New York vann överlägset - var fjärde svensk fantiserade om att strosa längs Manhattans avenyer.

För 30 år sedan hade resultatet med största sannolikhet sett annorlunda ut. På 80-talet var New York en otrygg plats för både invånare och turister, med korrupta makthavare och skenande brottslighet. 1981 genomlevde New York-borna ett av de mest våldsamma åren i stadens historia.

Annons

Det är i detta farliga New York som vi får möta den drivne företagsledaren Abel (Oscar Isaac). Hans firma handlar med eldningsolja till bostäder, en bransch där många aktörer har kopplingar till maffian. Abel vill till varje pris driva sin verksamhet inom lagens råmärken, medan hans fru Anna (Jessica Chastain) har en mer pragmatisk syn på rätt och fel.

Under en kall vintermånad sätts situationen på sin spets. Samtidigt som Abel ska sy ihop sitt livs viktigaste affär inträffar en rad incidenter där tankbilar kapas och personal misshandlas. Polisen börjar utreda firman och banken får kalla fötter. Abels rättrådighet - och hans äktenskap - sätts på svåra prov.

Regissören JC Chandor (som gjorde finansthrillern "Margin call") är en slug filmskapare. Här använder han thrillermarkörer och snygg tidskänsla (axelvaddarna!) för att locka in publiken i en berättelse där inre konflikter är långt viktigare än yviga konfrontationer.

Våldet i titeln förekommer mycket sparsamt i bild, i stället får vi uppleva det våldsamma New York genom bilradions torra nyhetsrapportering. Isaac och Chastain (som har en tioårig vänskap i bagaget) är strålande som dynamiskt motsatspar, i en intelligent film som känns i hela kroppen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons