Annons
Nyheter

Fiskpiroger och längtan

När den rysk- amerikanska matskribenten och författaren Anya von Bremzen promenerar på Södermalm i Stockholm och kikar in på kolonilotterna i Tantolunden rörs hon nästan till tårar när hon ser krusbär, svartvinbär och smultron. Det är minnen från uppväxten i Sovjetunionen som kommer över henne.(TT)
Publicerad 9 juli 2015
När den rysk- amerikanska matskribenten och författaren Anya von Bremzen promenerar på Södermalm i Stockholm och kikar in på kolonilotterna i Tantolunden rörs hon nästan till tårar när hon ser krusbär, svartvinbär och smultron. Det är minnen från uppväxt
När den rysk- amerikanska matskribenten och författaren Anya von Bremzen promenerar på Södermalm i Stockholm och kikar in på kolonilotterna i Tantolunden rörs hon nästan till tårar när hon ser krusbär, svartvinbär och smultron. Det är minnen från uppväxt
””

Det är von Bremzens första Sverigebesök. När hon är här passar hon på att tala om sin senaste bok, "Det goda sovjetiska köket, minnen mat och längtan". Den har kallats för en kulinarisk memoar. Och när hon talar om barndomen handlar det om uppväxten i Moskva.

Globala lägenhetsbyten

Annons

Hon har en lägenhet i New York och en i Istanbul och berättar att hon ägnar sig åt tillfälliga lägenhetsbyten i andra städer under perioder, som en möjlighet att känna sig mer global, och få en känsla för hur det är att leva på andra platser.

””

När hon var tio år emigrerade hon och hennes mamma Larisa från Sovjetunionen till USA. Hon började skriva om mat av en slump när en skada hindrade henne från att utbilda sig till konsertpianist. Hon har gett ut flera kokböcker och delar litterär agent med Orhan Pamuk och Salman Rushdie. Men hennes senaste verk, "Det goda sovjetiska köket, minnen mat och längtan", skiljer sig från de andra. I den flätar hon samman sin familjekrönika, memoarer över tre generationer, med den kulturhistoriska och politiska utvecklingen i Tsarryssland och Sovjet. Allt utifrån förlorade maträtter som hon och hennes mor ger sig i kast med att återupptäcka, laga och äta i nutid.

Brist och matupplevelser

Boken handlar lika mycket om den brist och längtan efter mat som präglade ett sovjetiskt liv, som om verklighetens matupplevelser. Om att drömma om smaker som man inte har känt och att längta efter smaker som gått förlorade.

I kapitlet om den åtråvärda och överdådigt dekadenta fiskpirogen, kulebjakan, får Anya von Bremzen och mamma Larisa till slut möjlighet att smaka den klassiska varianten, utifrån ett recept från tsartiden. Men det slutar inte i drömmarnas uppfyllelse utan i en sorts besvikelse.

””

Smakerna gick förlorade när revolutionen kom.

””

Nutida överflöd

I Ryssland på 90-talet var det tufft, men i dag kan man köpa allting, och mer än man behöver. När Anya von Bremzen och Larisa åkte tillbaka 2003 var det ett stort överflöd.

””
””

I dag tycker von Bremzen är att effekterna av embargon mot Ryssland är intressant. Nu när människor är vana vid att handla exempelvis franska ostar och mozzarella, går det plötsligt inte.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons