Annons
Nyheter

Flaggor och musik när Finland fyllde 100 år

För 100 år sedan, den 6 december 1917, blev vårt östra grannland självständigt. Födelsedagsfirandet kantades av flaggor, fackeltåg och musik och rundades av med fyrverkerier.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Det som i dag är Finland blev en del av Sverige på 1200-talet, under den så kallade korstågstiden, och förblev sedan den östra rikshalvan under cirka 600 år.

1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland och under de kommande drygt 100 åren var Finland sedan ett storfurstendöme inom det ryska riket.

Annons

Brutalt inbördeskrig

I samband med ryska revolutionen 1917 förklarade sig Finland självständigt men bara några veckor efter självständigheten kastades landet in i ett brutalt inbördeskrig. På ena sidan stod "de röda" som utgjordes av den politiska vänstern, och på andra sidan "de vita", det vill säga de liberala och konservativa grupperna. "De vita" gick segrande ur inbördeskriget och 1919 blev Finland officiellt en republik med president.

Hundraårsfesten inleddes redan i tisdags kväll när hundra finska flaggor hissades på Salutorget i Helsingfors. Enligt tidningen Hufvudstadsbladet hade tusentals Helsingforsbor samlats på torget för att se de vitblå flaggorna stiga mot skyn på 100 flaggstänger.

””

Flaggor och kransar

På onsdagen fortsatte firandet med nationell flagghissning på morgonen som följdes av jubileumsgudstjänster runt om i landet. Det lades blomsterkransar vid hjältegravar i hela Finland och under eftermiddagen gick studenter traditionsenligt i fackeltåg i städerna, skriver svenska Yle.

Den officiella festmottagningen dagen till ära hölls på kvällen i presidenten Sauli Niinistös slott. Temat för festen var möten mellan generationer och bland de 1 900 gästerna fanns bland andra krigsveteraner, lottor och meriterade unga finländare.

Jubileumsdagen avslutades klockan 22 med fyrverkerier i Helsingfors och på många andra orter. Inrikesministeriet hade också uppmanat finländarna att lysa upp viktiga platser och byggnader med blåvitt ljus under kvällen och natten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons