Annons
Nyheter

"Här finns pengar att göra!"

Tisdag 14 juli 2015 marknadsförs som en speciell dag i den litterära tideräkningen: 55 år efter debuten med "To kill a mockingbird" kommer Harper Lees andra roman. Men besattheten av att rota fram manus som aldrig varit avsedda att publiceras är inget nytt fenomen.(TT)
Publicerad 10 juli 2015

Sedan februari, då det kom ut att det finns en outgiven uppföljare till klassiken "To kill a mockingbird" ("Dödssynden"), har det kokat av frågor i den litterära kitteln.

För det första, vad är det för manus? "Go set a watchman" ("Ställ ut en väktare") är en i princip komplett roman som Harper Lee skrev före debutromanen, men som utspelas 20 år efter händelserna i "To kill a mockingbird" ("Dödssynden").

Annons

För det andra: Är det verkligen möjligt att den tillbakadragna Harper Lee, som tillhört den mytomspunna författarskara som stått emot alla påtryckningar att ge ut fler böcker nu, vid 98-års ålder, gjort en helomvändning? Frågan om misstänkt utnyttjande av äldre har undersökt av staten Alabama och utredarna har fastslagit att Harper Lee är medveten om vad som försiggår.

"Dåligt - 'who cares'?"

Kan då den nygamla romanen mäta sig med det mästerverk som älskats av generationer av läsare? Den frågan är, från och med tisdag, öppen för var och en som läser boken att besvara. Och intresset är stort, ja, i Harry Potter-klassen: två miljoner exemplar har sålts i förhand, sekretessen kring boksläppet har varit rigorös och marknadsföringen ambitiös.

Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap på Göteborgs Universitet, är tillbakalutat road av allt ståhej och menar att allt som kittlar läsarnas nyfikenhet och göder de förlustdrabbade förlagen ingår i spelet.

””
””

För forskarvärlden är släppet hur som helst rena julafton.

””

Ny pusselbit

Och visst finns det manuskript som inte varit avsedda för publicering som ritat om den litterära kartan. Kafka är det klassiska exemplet - hade det varit upp till författaren själv hade hans litterära kvarlåtenskap förstörts och Kafka blivit en obskyr figur i litteraturens marginaler, om ens det.

””

Vanligt förekommande är annars att berömda författares icke avslutade manus publiceras postumt.

””

För trots allt finns det en djupt mänsklig egenskap, utöver pengatörsten, som oljar maskineriet kring dessa fynd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons