Annons
Nyheter

Jeffrey Tambor gör sitt livs roll

Han har spelat komisk sidekick och farfar med skumraskaffärer i "Arrested development". I serien "Transparent" tar Jeffrey Tambor sig an sin mest givande roll hittills, som transkvinnan Maura. I sommar spelas en andra säsong in.(TT)
Publicerad 1 juli 2015
””

"Transparent" hade premiär i höstas och snart drar inspelningarna av en andra säsong i gång. Att serien förlängdes kom knappast som en överraskning. Kritikerna spann. "Årets bästa serie", skrev tidningen Time.

Det var ungefär så Tambor själv kände, när "Six feet under"-författaren Jill Soloways manus hamnade i hans knä i taxin. Han kallar sitt gestaltande av transkvinnan Maura i "Transparent" för sin största och mest givande utmaning hittills.

””
Annons

Kunskapsluckor

Jeffrey Tambor har framför allt gjort komedi. På 90-talet spelade han sidekick i den fiktiva talkshowen "Larry Sanders show" och under det senaste decenniet har han kanske varit mest känd som patriarken George Bluth Sr i komediserien "Arrested development". I "Transparent", en komediserie med ett mörkare stråk, spelar han också en familjefader, som egentligen är en moder. Den frånskilda pensionerade professorn Mort väljer att äntligen leva som kvinnan Maura. Nästa steg: Berätta för den vuxna barnaskaran, alla med sina egna bekymmer. Det visar sig vara svårare än vad hon räknat med.

Är det svårt att spela Maura?

””

Jeffrey Tambor växte upp i San Francisco. Han beskriver det som en liberal miljö. Ändå fanns där kunskapsluckor.

””

Bredare syn

Han har fått en ordentlig inblick i transvärlden genom arbetet med "Transparent". När han tog emot en Golden Globe för bästa skådespelare i en komediserie i januari i år uppmärksammade han transpersoners kamp i sitt tal. Han menar att hans förmåga att knyta an till andra människor har fördjupats, att han har fått en bredare syn på hur könsgränserna suddas ut.

Vad händer i säsong två?

””

Jeffrey Tambor kan känna igen sig i det. Han har landat rätt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons