Annons
Nyheter

Joy spelar korten rätt

Joy har dundrat in på Sveriges hiphopscen helt utan hejd. Hon är rapparen som tar igen tuffa tonår genom både musik och tänkvärt trams. - Det är liksom ett under att jag är här, säger hon. "Spelar korten rätt fast jag fick den sämsta handen", rappar Joy i sista versen på Lorentz hitlåt "Där dit vinden kommer".(TT)
Publicerad 10 juli 2015
Joy har dundrat in på Sveriges hiphopscen helt utan hejd. Hon är rapparen som tar igen tuffa tonår genom både musik och tänkvärt trams. - Det är liksom ett under att jag är här, säger hon. \"Spelar korten rätt fast jag fick den sämsta handen\", rappar Jo
Joy har dundrat in på Sveriges hiphopscen helt utan hejd. Hon är rapparen som tar igen tuffa tonår genom både musik och tänkvärt trams. - Det är liksom ett under att jag är här, säger hon. \"Spelar korten rätt fast jag fick den sämsta handen\", rappar Jo

"Spelar korten rätt fast jag fick den sämsta handen", rappar Joy i sista versen på Lorentz hitlåt "Där dit vinden kommer". Det är en ganska träffande sammanfattning - inte minst enligt textförfattaren själv.

””

Egentligen heter hon Joy M'Batha, Skånetjejen vars rapkarriär har rusat framåt det senaste året. Efter ett hyllat inhopp på Jaqes konsert på fjolårets P3 Guld-efterfest sattes något i rullning - fler samarbeten, egen musik, den beslutsamma lusten att skapa. Det har gått fortare än vad hon någonsin hade vågat gissa. På samma gala året därpå var det hon som stod i rampljuset med egna singeln "Kattliv".

””
Annons

I dag bor hon i Stockholm och kan ägna sina dagar åt det hon vill göra - och ta igen. Hon flyttade hemifrån som 15-åring och berättar att det var svårt, att hon tvingades ta ansvar, kanske för tidigt.

””

Kraschade visning

Det finns många sätt att ta igen tonåren på. Joy gör det dels genom musiken och texterna, där hon gärna gör upp med sitt förflutna på ett lika delar kaxigt, allvarsamt och lekfullt sätt, dels genom sina handlingar. I våras kraschade hon en lägenhetsvisning på Östermalm med duon Far & Son, vilket ledde till rubriker i medierna. Hon skrattar när hon tänker på det.

””

"Barnslig men inte omogen", det är Joys devis. Vad hon än gör, det må vara musik, busstreck eller potentiellt provocerande textrader, ska det alltid finnas en tanke bakom, "annars är det slöseri med tid".

””

Men måste man inte dra gränsen någonstans?

””

Joy har knappast slösat bort sin tid. På drygt ett år har hon gått från okänd till etablerad; från gästrappare till den som festivalerna slåss om att få boka, aktuell med sin första ep "Glädjeflickan". I sommar spelar hon på flera festivaler, men har medvetet valt bort även större sammanhang.

””

"Gud i mitt liv"

"Kanye West jag är en gud", sjunger hon på "Kattliv". Hon berättar att vissa har reagerat på hennes självfokuserade framtoning.

””

I dag är hon nöjd med sitt liv, faktiskt "så jävla lycklig". Hon kan inte ens relatera till åren som såg annorlunda ut. Att stå på scen är det roligaste hon vet, men det kan bli pressat ibland.

””

Vill inte imitera

Annons

Hon älskar Stockholm men sätter inte punkt där. Världen väntar ju. Hon drömmer om framtiden, utan att låta drömmarna begränsa det hon vill göra just precis nu, och vill helst göra sådant som ingen annan gjort.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons